Pistes d’accés ocular

Les pistes d’accés ocular és una teoria que van desenvolupar Richard Bandler y John Grinder dins de la Programació Neurolingüística que néixer observant els movients dels ulls, la seva direcció i la seva relació amb el llenguatge i la comunicació.

Segons aquesta teoria, observant la direcció de la mirada, podem saber a quin tipus d’informació (a nivell neurològic) està accedint la persona:

 • Si et pregunto “com t’imagines un elefant rosa?”, per respondre aquesta pregunta, aniràs a la zona “visual construida” ja que has de construir un elefant de color rosa, perquè no n’has vist cap abans.
 • Si et pregunto “de quin color són els ulls de la teva mare?”, aniràs a “informació visual recordada” ja que no has de construir, sinó recordar.
 • Si et pregunten “com sonen les campanes de l’església del teu poble?”, aniràs a “auditiu recordat”.
 • I si et pregunto “Com se sentiria el teu amic cantant ópera?”, aniries a “auditiu construït” (a no ser que tinguis un amic que canti ópera).
 • A la pregunta “com et vas sentir el dia que et vas llicenciar, graduar,…?” aniràs a la zona kinestèsica.
 • I durant un raonament personal, un diàleg intern, per exemple reflexionant sobre el que estàs llegint, la teva mirada anirà cap a l'”auditiu digital”.

Aprofito per posar-vos un video d’unes entrevistes a diferents persones de vàries ciutats angleses on l’autor compara el descobriment de la Programació Neurolingüística amb el que el budisme anomena “Thought moments” i es pot apreciar les diferents posicions de la mirada segons el que se’ls hi pregunta. (Les microexpressions dels entrevistats estan editades a menor velocitat de la normal i es segueix el moviment ocular cada vegada que responen):

Video PNL

Font text: Crea tu Realidad

Font video: Marc Vidal

Etiquetat amb: ,
Publicat a aprenentatge, conducta, curiositats
Un comentari a “Pistes d’accés ocular
 1. Pilarll ha dit:

  Curiós,
  He estat intentant observar els moviment d’ulls de la gent que m’envolta i …els moviments d’ulls son tant ràpids que costa molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Consultes gratuïtes de Logopèdia
Ens podeu fer consultes gratuïtes de Logopèdia infantil o d'adults aquí

Les respostes us les donarà la Carla Contreras, Logopeda del centre Lluveras Psicologia
categories
Canal del Youtube
Consulteu mes videos en el nostre Canal
arxiu