Publicat el 1 comentari

La mort – fases del dol

Quan vivim la mort d’una persona que estimem hem d’aprendre a acceptar el dolor i a expressar-lo per tal que no ens quedi dins nostre. dol-fases

El podem expressar tant parlant, plorant, escrivint, etc. Aquest dolor no el podem evitar, l’hem de viure, però cal que el reconeguem. Gairebé sempre es manifesta amb ràbia. Mica en mica quan anem traient aquesta ràbia aconseguirem portar aquest dol de manera més suportable.

Tal com exposa l’experta Arji Carmelo, de l’Associació AVES, acceptar la mort d’una persona estimada és molt provable que no s’arribi a fer mai perquè en realitat la persona no ha mort. La persona no està físicament amb tu però tens tota la seva energia. Per tant el que s’ha d’acceptar és el propi dolor.

La idea que la resposta psicològica a la pèrdua segueix una progressió ordenada de fases en el dol està ben acceptada pels professionals i pel públic en general Bowlby i Parkes van proposar 4 fases en el dol:

Commoció-estaborniment . Moment de xoc on no hi ha comunicació. Encara que ho sembli la persona no s’adona de la situació.

Enyorança-recerca: En aquesta fase la persona parla, parla molt però no escolta. Per la persona que la intenta ajudar és força frustrant.

Desorganització-desesperança: En aquesta fase la persona afectada ja pot escoltar i compartir, però els consells no solen ajudar, cal només acompanyar-la i comprendre-la.

Reorganització: És bo fer saber a aquesta persona que sempre estaràs disponible si et necessita i que li donaràs distància quan ho vulgui. Quan passi el temps dona-li oportunitat de parlar de la persona que ha perdut, perquè de vegades encara que s’obrin les ferides és bo parlar-ne.

En l’estudi fet per Maciejewski PK, Zhang B, Block SD, Prigerson HG. sobre si es compleixen les fases teòriques del dol (segons Jacobs) en la vida real, ha arribat a la conclusió que la major part dels símptomes adaptatius del dol apareixen simultàniament i que tots ells poden persistir, en algun grau, passats 24 mesos. D’altra banda, es confirma que l’expressió màxima de cadascun d’aquests símptomes sí que es presenta en la seqüència temporal mencionada pel model de Jacobs (text complert).

Vegeu Tens por a la mort?

Un pensament sobre “La mort – fases del dol

  1. Gracies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.