L’efecte McGurk

El que veus et pot influir amb el que sents. Això justament és l’efecte McGurk: quan el que percep el nostre cervell no es correspon amb la realitat i a més hi ha una interacció entre diferents modalitat sensorials (auditiva i visual). S’experimenta en aquest vídeo.

Quan la persona pronuncia una sil·laba està influït en el que sentim (tu entens “da” quan el que realment estàs escoltant es “ba” i s’està dient “ga“).

Amb els estudis que s’han anat fent s’ha descobert que el fet de poder veure a la persona que està parlant fa que nosaltres millorem el volum del que sentim. Més tard McGurk quan estudiava amb nens, al moment que va presentar sons diferents del que es pronunciava, amb les sil·labes “ga” i “ba” es va adonar que els nens sentien “da”. Així es va adonar que es produïa una espècie d’il.lusió auditiva.

Aquest efecte també es pot aconseguir amb altres combinacions (ka -visual i la pa – auditiu i dona una percepció de “ba”).

Amb els experiments de neuroimatge s’ha vist que la regió del cervell del surc temporal superior esquerre o àrea de l’associació, s’activa de manera diferent quan rep estímuls que concorden (els visuals i els auditius) de quan no concorden.

Article extret i adaptat de PsicoTeca

Etiquetat amb:
Publicat a percepció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Consultes gratuïtes de Logopèdia
Ens podeu fer consultes gratuïtes de Logopèdia infantil o d'adults aquí

Les respostes us les donarà la Carla Contreras, Logopeda del centre Lluveras Psicologia
categories
Canal del Youtube
Consulteu mes videos en el nostre Canal
arxiu