Publicat el Deixa un comentari

Fòbia a les aranyes

hi ha una entrada posterior:  Fobies-Realitat virtual amb EMDR i hipnosi clínica)

Cas :
En Pere s’ho estava passant malament perquè tenia molta por a les aranyes. Fins ara només era això, quan veia una aranya tenia un gran ensurt i fugia com un boig. Més tard els seus amics se’n van adonar i van començar a deixar-li dibuixos d’aranyes a la taula de la seva escola. cosa que mica en mica va anar fent que en Pere es tornés violent i s’anés distanciant dels seus amics. Més endavant, un dia va anar a veure la pel·lícula Spiderman i va haver de sortir del cine.

Amb tot això els seus pares van veure que hi havia un problema que encara que ara semblava poc important mica en mica s’aniria fent més complicat de conviure amb ell.

Es van posar en contacte amb un psicòleg i es van posar a treballar junts.

Possible solució :
Si tens algun problema semblant pensa que encara que ara et sembli que no té cap importància, pot ser que més endavant et trobis en alguna situació que això et privi de fer coses (per exemple, podria ser que algun dia tinguessis l’oportunitat d’anar a algun lloc on t’hi poguessis trobar aranyes).

Si ho comences a treballar amb un professional pots superar aquesta “fòbia” i més endavant et semblarà impossible el que sens en aquest moment.

Primer, per tant, t’he de recomanar que et posis en contacte amb un psicòleg. Si de moment no ho vols fer, pots començar fent una llista de les coses que et fan més por de les aranyes, de menys a més, i te les has d’anar presentant de mica en mica, primer les que fan menys por i mica en mica les altres. Això s’ha d’anar fent al llarg del temps que dependrà de si t’acostumes. primer et poses la cosa que menys por et fa (per exemple, veure escrita la paraula aranya, veure-la dibuixada, posar-te’n una a la mà, etc.), un cop la veus durant una setmana seguida i ja no et provoca cap por, pots passar a la següent cosa que hagis posat a la llista. Quan aquesta ja no et provoqui por, passes a la tercera i així successivament. Però tingues en compte que un professional t’ajudarà més perquè t’anirà fent les progressions adequades i a més a més perquè te eines per poder-te mesurar la por que et provoca. A més els de casa teva també et poden ajudar a anar introduint el tema mica en mica (segons el que digui el psicòleg) o fer-te de model (vull dir que algun germà teu pot anar fent els passos amb tu, i així tu vas veient que no passa res).

Ja veuràs que molt aviat això ja estarà superat.

Ànims!!!!!!!!!!!!

Explicació : L’objectiu del tractament es l’eliminació de la fòbia a les aranyes. També pot ser que es marquin altres objectius com per exemple en aquest cas reduir la violència cap als companys i els incidents a la classe etc.

El sistema que s’ha proposat es la desensibilització sistemàtica en viu, on la persona un cop està relaxada se li presenta el primer ítem de la jerarquía que ell mateix ha posat, repetint-se el procés fins a completar la jerarquía.

Amb la pràctica reforçada s’han de donar instruccions verbals per ajudar a la conducta d’aproximació a l’estímul fòbic. Hi ha d’haver la pràctica en viu, gradual i reiterada. A més ha de tenir un reforçament social (de la familia o amics que col.laborin animant-lo). I anar donant retroalimentació o informació sobre la conducta d’aproximació continuament.

(25/08/2015 per tractar les fòbies hi ha altres eines molt més efectives com la hipnosi clínica, EMDR, EFT)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.