Publicat el 1 comentari

Saps relaxar-te?

Cas :
En Josep es un noi que porta un ritme molt actiu. La universitat, el futbol sala, teatre, els amics, etc. Nota que està una mica irritable i a les nits quan vol dormir li costa molt, està massa accelerat.

Possible solució :
Explicarem aquí un sistema de relaxació encara que n’hi ha d’altres. Els podeu consultat a diferents llibres, jo us recomano el llibre “Llibertat emocional” de Ferran Salmurri editorial “La Magrana” , on s’expliquen aquests diferents mètodes de relaxació i la manera de fer-los.

En primer lloc hem de practicar la respiració d’una manera correcte. Cal que ens estirem amb braços i cames oberts i feu cada vegada abans de començar la relaxació uns 5 minuts de respiracions de la següent manera ; (poseu-vos les mans sobre l’abdomen, agafeu aire i intenteu que l’aire arribi fins a fer-lo aixecar, retireu les mans, i així lentament aneu fent una respiració darrera l’altra).


Comencem amb la relaxació pròpiament dita :

Estirats amb els braços i cames oberts. Ara mentalment aneu cap a dintre del vostre dit del peu dret (el sistema consisteix a imaginar que estàs dintre del teu cos, com si fos una casa i aniràs a cada habitació (que seran les teves diferents parts del cos) i les aniràs buidant i tancant), entra-hi dintre i buida tot el dit (imagina’t que hi treus tots els mobles) i baixes les persianes, tanques les llums i la porta. A partir d’aquí aquest dit està tancat, tu no el notes ni el sens, el tens buit i completament relaxat ( si ara el vols moure et costarà molt com si et peses molt). Així anirem fent tots els dits, i arribarem al peu que també el buidarem i tancarem les llums i la porta.

Has d’anar fent pas a pas totes les teves parts del cos, comences pels dits del peu dret, després tot el peu, després la cama i el genoll. Vas ara cap als dits del peu esquerra, el peu, la cama i el genoll. Vas pujant i quan arribis a les caderes, para i mira si realment tens totes les cames adormides, si les tens completament relaxades.

Per mirar si ho tens relaxat imagina’t a tu mateix mirant-te des de fora: ara estàs tu, mirant-te els teus peus i mira si estan relaxats o hi ha alguna part que està tensa. Be, si notes alguna part que encara està tensa tornes enrera, potser t’has deixat alguna part amb alguna llum oberta o amb algun moble. Acabes de buidar la part que encara estigui tensa i continues

Vas fent, ara els braços, el cos (ara l’estómac, l’esquena els pulmons, etc. Etc.) fas també el coll les cervicals, la cara (els ulls, boca, nas, orelles).

Quan ja només et quedi el cap primer farem un repàs de si realment tens tot el cos relaxat i si es així ara comença a imaginar que estàs dintre del teu cap i també l’has d’anar buidant de coses (aquestes coses representen els pensament que et molesten por poder estar tranquil), imaginat que estàs en un pont i que vas tirant dalt a baix del pont tot el que et molesta (per exemple: avui t’has barallat amb un company de feina i no pots treure’t del cap la discussió, doncs agafa-la i ves cap al pont i la tires, i així has d’anar fent amb tot el que et molesti, de manera que el teu cap quedarà buit per uns moment de totes les preocupacions, ves tancant cada part del cap i tanca la llum.

Ràpidament pensa en alguna cosa agradable (pots imaginar-te que estàs en un prat verd i tranquil, tu sol completament lliure i relaxat, o pots imaginar-te que estàs sobre un núvol sense cap pressió ni preocupació, o …).

De tant en tant ves mirant el teu cos si el tens relaxat.

Estaria be que aquesta relaxació l’anéssiu repetint dos cops al dia, per anar agafant practica. Després aconseguireu que en qualsevol moment del dia i en qualsevol situació podreu arribar a aquest estat de completa relaxació.

No cal dir que si noteu alguna alteració a l’hora de fer aquesta relaxació o veieu que no us funciona podeu recorre a altres mètodes.

Explicació :
S’ha explicat un sistema de relaxació similar al mètode d’entrenament autogen de Schultz encara que hi ha coses diferents que crec que poden ser d’utilitat.

agost 2015:  Podeu veure l’entrada Relaxar-te Potser et falta temps?


Un pensament sobre “Saps relaxar-te?

  1. […] ajuda’t amb la meditació En un altre post es va comentar com podíem aprendre a relaxar-nos, Saps relaxar.te? Avui, comentarem una meditació per calmar i relaxar la […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.