Els adults i el Pare Noel

Aquest tema es per a majors de 8 anys.

Ara que encara estem lluny dels Nadals, i que la publicitat de moment no ens bombardeja , és una bona ocasió per reflexionar del perquè de la figura del Pare Noel. Una figura que cada vegada està més present entre nosaltres.

Eric R. Wolf en un article sobre Santa Claus, (aquí li diem el Pare Noel) es qüestiona com podem entendre la figura del Pare Noel en la nostra societat. En una societat basada en l’exercici racional de la ciència i la tecnologia, dedicada a la producció massiva de béns, com hi pot tenir cabuda aquest figura?

Segons diu Wolf, el Pare Noel (Santa Claus) és una figura completament mítica, inventada pels adults, amb una imatge d’avi simpàtic, que representa la bona vida, l’abundància i la riquesa, que es dedica a repartir als nens joguines que provenen del seu taller màgic.

En la nostra societat, el món dels adults està basat en la competició interpersonal, els que tenen més èxits guanyen béns i poder, cosa que no passa en el món del Pare Noel : Si en l’economia real opera el principi de “a cada un segons la seva riquesa”, en l’economia del Pare Noel les regles s’inverteixen , “cada un rep segons les seves necessitats”.
Per tant l’explicació segons ell, és que el Pare Noel forma part d’un complex ideològic entre les relacions dels adults i els nens, perquè, encara que es vol que els nens creixin en molts sentits, els pares, i la societat en general, impedeixen que entrin en el mon real dels adults.

Els pares són els que obliguen als nens a creure en el Pare Noel, necessiten oferir-los regals cars per tal de provar-se a si mateixos la seva pròpia vàlua. Els adults somien amb una infància perduda, una edat daurada que només poden trobar per regressió. Quant més temps mantinguin aquesta creença que els nens son “feliços”, més temps els adults es podran convèncer a sí mateixos que també ells van ser feliços.

Què us sembla? obrim aquest debat per si voleu opinar en el fòrum de la pàgina web de Psico-Ajuda.

Referència : E. R. Wolf, Santa Claus: Notes on a Collective Representation. En R.A. Manners (ed.) process and pattern in culture: Enssays in Honor of Julian H. Steward. Chicago 1964, Aldine Pub. Co.

Etiquetat amb: ,
Publicat a comentaris, social
Un comentari a “Els adults i el Pare Noel
  1. Aljullu ha dit:

    Tens tota la raó quan dius que el Pare Noel (reis, tions i tota la pesca) són més fets pels pares que no pels nens.

    Quasi fa més il·lusió a un pare que a un fill.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Teràpia online (Skipe, Hangouts...) | Telèfon 600334250
Categories
Canal del Youtube
Consulteu mes videos en el nostre Canal
arxiu
On som
A L'Hospitalet de Llobregat
Rbla Just Oliveras 48 4t 4A 08901 L'Hospitalet Llob

A Badalona
Carrer dels Arbres 31 3r 2a 08912 Badalona