Publicat el 5 comentaris

Pautes que et poden ajudar per superar una depressió lleu

Cas:
L’Aleix fa més d’un any que està molt trist, és professor d’un institut i gairebé res l’interessa. Tot li va començar quan va trencar amb la seva parella, relació segons ell que era perfecta, des de llavors ja no és el mateix, de tant en tant plora, sobre tot quan experimenta la sensació d’haver-la perdut per sempre. Dorm molt, té la sensació que ja no pot esperar res de la vida, té pensaments sobre la mort, quan va a dormir espera no despertar-se mai més. Ha perdut la majoria de les aficions. S’ha aïllat dels seus amics reduint la seva vida social.

Possible solució:
No he posat edat a l’Aleix, encara que li podríem posar prop dels 30 anys, aquest estat d’ànim es pot donar a moltes edats i amb moltes intensitats. Evidentment el que hauria de fer l’Aleix o algú que estigui en aquesta situació es adreçar-se a un professional.

De totes maneres exposaré alguns aspectes que podeu anar treballant si la vostra situació encara no és tant preocupant:

Millora de l’estat d’ànim : ho aconseguireu distraient-vos i estant en situacions que provoquin emocions positives i benestants. Has de fixar-te en aspectes diferents a allò que normalment et fixaves. Quan notis alguna sensació positiva (per exemple acariciar el teu gos) t’has de centrar en aquesta sensació, i procurar mantenir-la el màxim temps possible (és una manera d’anar recuperant la sensibilitat cap a les coses positives). Un altre sistema es imaginar una situació en el futur que et provoqui benestar (per exemple imaginar que prepares un viatge). Aquesta situació la pots anar imaginant, ajuda a augmentar la sensibilitat als estímuls positius, de vegades, però, això es difícil, llavors el que es pot fer és obligar-te a que cada vegada que facis alguna cosa (per exemple mirar el rellotge) ha de pensar amb la situació que t’has imaginat (preparar el viatge).

Augmentar la teva activitat : has d’aconseguir fer aquelles activitats que ja feies abans, d’autoneteja relacionades amb la feina, amb les aficions etc. S’ha d’anar fent lentament i no voler fer-ho tot de cop. Apunta tot el que has deixat de fer i comença molt a poc a poc. Primer per exemple obliga’t a endreçar la teva habitació durant 2 minuts cada dia. I així anar augmentant progressivament.

Practica la relaxació (et pot ajudar per l’activació fisiològica, les alteracions de la son, etc).

Pel que fa a l’alimentació, molt provable que hagis baixat el pes, i moltes vegades et deus sentir molt dèbil, pots prendre’t menjar que t’ajudin a recuperar l’energia que has perdut. Però el que has de fer és establir unes pautes per a les menjades.

Tot això que s’ha exposat es difícil fer-ho un mateix, cal que si es pot aneu a un psicòleg, us marcarà les pautes per ajudar-vos.

Hem obert aquest tema al forum de psico-ajuda.cat, per si hi voleu dir alguna cosa

 

agost 2015  si estàs sentint aquesta tristor es millor que et posis en contacte amb algun psicòleg. T’ajudarà a gestionar-ho . Si pots que aquest professional treballi amb hipnosi clínica, EMDR i EFT.

5 pensaments sobre “Pautes que et poden ajudar per superar una depressió lleu

 1. Molt bé. Aquest consells són molt útils per una ciència que cada dia tindrà més ressò i importància dins la societat.

 2. […] També podeu consultar Pautes que et poden ajudar a superar una depressió lleu […]

 3. No podia fer res per mi mateixa amb ell; Em vaig separar i encara després de 2 anys no ho aconseguexo.

  M´atreviré?? seré capaça??? cada vegada em sento més malament i culpable.

 4. Les pautes són adequades, d’acord . Ja les sé des de fa temps. Si pogués seguir-les a la pràctica no estaria fotuda i per tant no hauria consultat aquasta web. On puc trobar el botó de “start” en mi?? Em fa ràbia sentir una vegada i una altra la mateixa teoria i no trobar la manera de seguir-la !!!

 5. Martina,
  En aquests moments on la informació està per tot arreu, la majoria de vegades la nostra ment racional ja sap tot el que li dirant. Sembla com si ja res ens pugui sorprendre, i com molt be dius tu, ja fa temps que saps tot això.
  I llavors, que podem fer?
  Doncs la resposta la té el teu subconscient: No t’ha passat mai que abans d’anar a dormir tens una petita preocupació, i quan t’aixeques, no saps com, has trobat la solució? Per què creus que ha passat? Ha estat la teva ment inconscient que ha trobat els recursos per solucionar allò que et preocupava.
  Martina, Aquest botó de “star” el trobarà la teva ment inconscient.
  Et recomano que ho treballis amb hipnosi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.