Publicat el Deixa un comentari

Els teus hemisferis estan connectats!

Han fet molts estudis amb pacients amb el cervell dividit (pacients comissurotomitzats) als quals se’ls ha seccionat el “cos callós” (cuerpo calloso) parcial o totalment.

Hi ha anècdotes molt curioses :

-Sperry va trobar que si es posava alguna cosa a la mà dreta d’una de les persones després de l’operació, aquesta podia dir el que era. Però si se l’hi posava a la mà esquerra no podia : la sensació de l’objecte a la mà dreta va a l’hemisferi esquerre, on es troba també la zona del llenguatge, però si la sensació la tenia a la mà esquerra anava a l’hemisferi dret, hemisferi que no pot parlar.

– Si als dos hemisferis dividits se’ls hi presenten simultàniament objectes diferents en cada camp visual ( per exemple una taronja en el camp ocular dret i una poma al camp ocular esquerra) i es demana que agafi amb cada mà l’objecte que ha vist, es produeix una competència entre les dues mans donat que cada una tracta d’agafar l’objecte que ha vist el seu hemisferi, i es provoca una lluita entre les mans per aconseguir agafar el seu objecte.

– Segons Gazzaniga (1995) en la seva Hipòtesi del Cervell Intèrpret considera que el cervell té una organització on hi ha d’haver un sistema que doni coherència a les sortides , i aquesta funció la dona l’hemisferi esquerre que actua de cervell interpret, es a dir s’ocupa de donar interpretacions per explicar les actuacions que té la persona, tant internes com externes donant relacions causals.

Això ho corrobora un experiment on es presentaven simultàniament a un pacient, 2 imatges diferents a cada un dels camps visuals :
En el camp visual esquerra (per tant ho veia l’hemisferi dret) : Una escena d’una casa nevada amb un ninot de neu.
En el camp visual dret (per tant ho veia l’hemisferi esquerre) : Una pota de pollastre. El pacient tenia que seleccionar després de diverses imatges les que estiguessin relacionades amb cada un dels hemisferis: La mà esquerra va seleccionar una pala, donat que ho relacionava amb l’escena de la nevada. La mà dreta va seleccionar el cap d’un pollastre que es corresponia amb la pota del pollastre. Per tant, els dos hemisferis van fer la feina correctament.

El resultat sorprenent va ser que quan se li va preguntar al pacient perquè havia escollit aquests estímuls. El subjecte, es a dir el seu hemisferi esquerre (l’encarregat de la parla), va contestar donant una resposta coherent sobre el cap del pollastre (l’havia agafat amb la dreta, i per tant l’hemisferi esquerre podia contestar be), però quan va haver d’explicar perquè havia agafat la pala (que l’havia agafat amb l’esquerra) va contestar que perquè havia de netejar el galliner (cosa errònia). Això vol dir que l’hemisferi esquerre no coneixia la resposta (perquè l’hemisferi dret no li havia pogut traspassar la informació), però va fer una interpretació errònia però coherent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.