Publicat el 3 comentaris

Els teus companys es fiquen amb tu?

Cas: En Robert està estudiant tercer d’ESO, va a una escola del barri, i coneix a tots els de la classe des de fa temps. De sempre ja el consideren un nen “diferent” però aquest curs n’hi ha un que repeteix i que s’ha fet el líder, sembla que l’ha agafat amb ell, sempre el ridiculitza, i això ha fet que els companys s’hi afegeixin (li tiren coses, li donen empentes, etc.), sobretot quan hi ha les noies davant.

Mica en mica en Robert s’ha anat quedant més sol i ja no pot comptar amb ningú de la classe. De moment no ha dit res a ningú de casa ni evidentment als professors, però cada dia li costa més anar a l’escola, perquè veu que les burles cada dia van augmentant, i potser algun dia l’arribaran a pegar i tot.

Potser tu et sents com en Robert? També es fiquen amb tu a l’escola? Gairebé tothom, en algun moment de la seva vida, ha tractat o ha estat tractat amb desconsideració per part d’algun company. Però quan aquesta situació és sistemàtica i repetida en el temps, és quan parlem de maltractament entre iguals. Has de saber que aquestes conductes poden arribar a tenir conseqüències greus.

No saps que fer? Pensa que ningú no es mereix ser maltractat. Tots tenim el dret a ser tractats amb respecte. Cal trobar la manera de resoldre el conflicte, en aquesta pàgina parla del Bullying i hi pots trobar diferents recursos, et recomano la Guia per l’alumnat de secundària, et pot ajudar, entre altres coses et recomana que si et peguen o t’insulten és millor no tornar-s’hi, empitjoraria la situació., intenta mantenir la calma (si veuen que et molesten encara ho repetiran més), sovint la millor manera es abandonar el lloc i dir-ho a un adult (no et sembli que és una covardia, es actuar amb intel·ligència).

Denunciar una situació de maltractament no és “xivar-se” és defensar un dret fonamental.

3 pensaments sobre “Els teus companys es fiquen amb tu?

  1. M’he llegit el teu article amb molta cura per no perdre’m detall del que escrivies. Et felicito perquè tractes el tema amb total professionalitat. Per raons de feina, m’arriben casos de bullying, i és importantíssim arribar als joves que el pateixen i donar-los el màxim suport i pautes.

  2. Jo tinc un dubte…
    I si els adults als que els hi dius passen de tu? perque a mi em va passar en el seu moment. La ajuda que vaig rebre jo va ser casi nula.

  3. Si, es força freqüent que els adults, per manca d’eines per fer front a la situació, no en fan massa cas, de totes maneres ara estan força concienciats (potser abans si que es passava més d’això).
    De totes maneres, si ho estàs vivint actualment, evidentment et proposo que continuis intentant que els adults t’ajudin, però per l’altra costat et recomano el llibre “llibertat emocional” (no se l’edat que tens, i tampoc pensis que tinc cap interès econòmic perquè compris el llibre) de Ferran Salmurri, allà hi trobaràs estratègies i recursos per ajudar-te a tenir major control de la pressió, a aprendre a tenir més autoestima en tu mateix. Tot, però, és a base d’entrenament i pràctica.
    Si vols et pots posar en contacte amb mí a través de la consulta privada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.