Publicat el 1 comentari

Percepció del so – vibracions

El poder dels sons com a vibracions afecten el comportament dels éssers vius, en els vegetals la música actua sobre el creixement i la salut de les seves cèl·lules. En el animals la música per exemple actua com a sedant. En nosaltres també ens provoca molts canvis, sobretot en el plànol emocional ens pots afectar fins al punt de posar-nos tristos o alegres segons sigui els sons que escoltem.

Però, per què serveix tenir dues orelles i no només una? Quins avantatge té? Asseu-te i tanca els ulls en un lloc amb molt de soroll. Amb els ulls tancats ets capaç de saber des d’on provenen els diferents sons? El so provoca un efecte diferent a cada una de les nostres orelles així el podem percebre dins d’un camp espaial, es a dir el nostre cervell “calcula on han d’estar les coses” segons la diferència de so que ha captat a través de les dues orelles

La ciència ha aprofitat la percepció que tenim del so per poder perfeccionar els diferents aparells d’audició. Tots coneixem el sistema “mono” d’altaveus: és simplement so a través d’un altaveu. Més sofisticat seria el so estereofònic que consisteix a gravar el so per dos canals independents. de manera que quan s’escolta genera en nosaltres una petita sensació espaial provocada per la diferència entre el que sentim en una i en l’altra orella.
Un sistema més sofisticat es l’holofonia, tècnica d’especialització sonora, que provoca una il·lusió auditiva: es graven les seqüències de cada oïda per independent i després les gravacions es recombinen aconseguint a l’escoltar-ho que el nostre cervell crei una il·lusió espaial molt més marcada que l’ estereofònica. El nostre cervell identifica aquests sons en un espai de manera que els percep com si estiguessin allà mateix! Potser aquest es el futur dels aparells domèstics que usen auriculars.
Poso un mateix so (moviment d’una caixa de llumins) amb les tres tècniques, per escoltar-les poseu els auriculars i tanqueu els ulls (així eviteu interferències).
Article Extret de Psicoteca

Un pensament sobre “Percepció del so – vibracions

  1. Un millor exemple per la holofonia:
    http://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA
    El trobo espectacular O.o’

    A vegades, mentre l’escolt, m’he de girar per assegurar-me no m’estan tallant el cabell a mi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.