Dilema moral – Què faries tu?

Aquest post és l’adaptació d’una part de l’aticle’¿Lanzarle una bomba a una persona, o lanzar a una persona sobre una bomba? Waldmann y el razonamiento causal bajo los dilemas morales de Psicoteca


Imaginem un tren descontrolat que avança a tota velocitat per una via. Si no fem res aquest tren atropellarà a un grup de 10 persones que segur que moriran. Per sort tenim l’opció d’actuar. Si movem la palanca del canvi de via que tenim als nostres peus, el tren es desviarà per una via lateral, el problema és, que en aquesta via lateral hi ha un autobús amb dues persones que també moriran inevitablement si el tren els hi passa per sobre.

Quina decisió hem de prendre? si no fem res, 10 persones moriran gairebé segur. Si actuem 2 persones perdran la vida a canvi de salvar a les altres 10. Desviar el tren es una acció que ha de ser meditada però, És correcta moralment? Que faries tu?

En la tradició filosòfica hi ha dues escoles de pensament, els utilitaristes pels quals “el fi justifica els mitjans”, no avalua la moralitat dels actes en si. Per aquesta escola salvar a les 10 persones sacrificant-ne 2 és un balanç desitjable. L’altra escola la deontològica molt probablement preferirà no actuar, així no faran mal directament a les dues persones de l’autobús.

Des del punt de vista de la psicologia, els psicòlegs experimentals, els interessa saber com es comporten de fet les persones, investigar el perquè ho fan així i no d’una altra manera. Quin tipus de decisions preferiran les persones? actuar i salvar a la majoria o inhibir-se per evitar fer mal directament.

Després de molts estudis i analitzar el comportament de les persones en situacions similars, s’ha universalitzat una manera d’actuar traduint-se en una norma “deontològica”: no fer servir a les persones com a mitjans per a obtenir un objectiu encara que aquest sigui desitjable. La majoria dels entrevistats acceptarien desviar el tren i salvar a un número més alt de persones, però en canvi trobarien malament matar a dues persones en una sala d’espera d’un hospital per donar els seus òrgans a 10 persones. Els estudis de Hauser (2006) i altres, detecten doncs la resistència generalitzada a fer servir a les persones com a mitjans, inclús encara que el be que s’obtingui sigui més gran que el sacrifici.

Si voleu continuar llegint us podeu adreçar a l’article complert a Psicoteca.

Etiquetat amb:
Publicat a conducta, social
4 comentaris a “Dilema moral – Què faries tu?
 1. Psicopract ha dit:

  el punt de vista si és el cas del tren o de l’hospital….

  X cert, cada cop teniu el bloc més complet i xulo!! 🙂

 2. Psicopract ha dit:

  se mha colat.. volia dir q l punt de vista segons és el cas del tren o de l’hospital canvia molt!! jejeje

 3. Pilarll ha dit:

  Si,i no, si no tenim en compte la improvisació del moment, es escollir entre 10 o 2 en els dos supòsits.

 4. Núria ha dit:

  UF! Això de la psicologia… mai m’hauria pensat que fos tan complexa. Jo seria dels que desviaria el tren, o sigui de la tendència que no està de moda. Ei! però no en mataria cap per als òrgans. És que les situacions són ben diferents. Una és trobada i l’altra provocada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories
Canal del Youtube
Consulteu mes videos en el nostre Canal
arxiu
On som
A L'Hospitalet de Llobregat
Rbla Just Oliveras 48 4t 4A 08901 L'Hospitalet Llob