Publicat el Deixa un comentari

Autocrítica – Aprendre a escoltar

Escoltar és una condició molt important per poder exercir l’autocrítica. Mantenir-ser receptiu encara que el comentari estigui mal plantejat, centrar-se en el contingut i intentar ignorar els atacs personals, ajuden a aprofitar els comentaris que et fan.

“Només si ens disposem a escoltar, a estar atents als altres, a imbuir-nos del seu món, a conèixer altres llenguatges, podem ampliar el nostre univers mental, emocional i social. La prepotència condueix a la soledat” tal com ho exposa en Francesc Torralba en el seu llibre “L’art de saber escoltar”

Aprendre a rebre les crítiques no és fàcil. S’ha d’analitzar el contingut en comptes de les formes, si n’ets conscient el que moltes vegades pensaràs que és un atac t’adonaràs que només és una suggerència, i podràs relativitzar el comentari i tractar de neutralitzar-lo. Accepta’l com un regal i mira’l com l’oportunitat d’aprendre a fer millor les coses.

Així doncs quan aprenem a acceptar les critiques, podem passar a l’autocrítica com a base d’una bona crítica. Examinar les pròpies formulacions, les pròpies idees i pensaments. Moltes vegades donem per bones les nostres idees perquè els criteris dels quals partim ens pensem que son els bons.

La critica de la critica és un molt bon camí per arribar a ser més objectiu, però cal vigilar, perquè no té final. Si tot el que creiem és sistemàticament posat en dubte, no podríem dir res, ni exposar cap idea. El millor seria callar permanentment. Per tant cal fer una aposta, cal optar per un camí o un altre.

Bibliografia: “L’art de saber escoltar” de Francesc Torralba

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.