Publicat el Deixa un comentari

Fòbia a la sang/injeccions/mal

Tenir una mica de por a la sang és força normal, però hi ha gent que té fòbia, fins al punt d’evitar intervencions mèdiques importants per a la seva salut.

És millor no intentar ignorar aquesta fòbia si la tens, perquè tard o d’hora, en alguna situació de la teva vida, hauràs de trobar-t’hi. Hi ha diferents tècniques per poder-hi fer front, aquí n’exposarem una d’elles.

El patró fisiològic de resposta que es dona amb aquesta fòbia es molt diferent a les altres. Es produeix una resposta disfàsia, es a dir en un moment inicial es produeix un increment de la pressió i del ritme cardíac, però ràpidament hi ha una caiguda de la pressió sanguínia i del ritme cardíac la qual cosa pot provocar un desmai.

Cal dir que els que pateixen aquesta fòbia només presenten aquesta resposta disfàsica davant dels estímuls de la sang però no davant d’altres estímuls fòbics o estressants.

Un dels tractaments amb millor resposta es la “Tensió aplicada” que consta de 5 sessions en les quals, en la primera s’explica al pacient el que li passa quan veu sang i en que consistirà aquest tractament:

  • Aprendre a tensar els grans grups musculars
  • Aprendre a identificar els primers signes de la caiguda de pressió arterial amb la finalitat d’utilitzar-los com unes senyals per a aplicar la tensió.

La tècnica de la tensió aplicada consisteix a asseure’s en una cadira i tensar els músculs dels braços, tors i cames durant 10-15 minuts el suficient per sentir calor a al cara. després s’han de deixar anar i quedar en un estat normal, no de relaxació. Després de 20 o 30 segons s’ha de tornar a tensar i destensar. Es repeteix 5 vegades, i a casa s’ha de repetir varies vegades.

En les següents sessions es comencen a ensenyar imatges de gent ferida amb l’objectiu que el pacient reconegui els primers símptomes de la caiguda de la pressió sanguínia, i que també practiqui el tractament de tensió aplicada.

En altres sessions s’acompanya al pacient davant de situacions on s’extregui sang, així mica en mica va coneixent la seva manera de reaccionar i la manera de posar-hi remei.

Si la pateixes no ho deixis passat i posa’t a mans d’un psicòleg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.