Publicat el 3 comentaris

A qui no vols tenir de veí?

En l’estudi fet pel Centre d’Estudis d’Opinió sobre “Els condicionants sociològics del postmaterialisme i els valors bàsics. Maig del 2008”, a una població de 2000 persones majors de 18 anys i residents a Catalunya, entre altres se’ls va preguntar a qui no voldrien tenir de veí. Aquestes són les respostes:

Hi ha un clar posicionament en contra dels drogoaddictes, els que beuen molt i els gitanos. Així mateix cal fer esment que encara que baix, el numero de persones que no volen tenir de veïns a les persones que pateixen de la SIDA encara és considerable, (vegeu la gràfica que hem fet des de Psico-ajuda amb els percentatges extrets de l’estudi).


  Els grups de drogoaddictes, els que beuen molt i els gitanos son grups que estant completament estigmatitzats en la nostra societat, se’ls hi ha posat una “etiqueta” aconseguint que perdin el seu valor només per aquest simple fet. Per exemple si una persona li posem la marca que és un “drogoaddicte” a aquesta persona ja no li preval res més que això, ja pot ser molt bon professional, bon esportista o alguna altra cosa. És així com amb els estigmes aconseguim trencar les expectatives del grup estigmatitzat, i de la persona que en forma part.
  Per què no es vol tenir aquests grups com a veïns? Hem de diferenciar per un costat els drogoaddictes i els que beuen molt, i per l’altra els gitanos. En els dos primers casos es poden considerar conjuntament pel que fa a la repercussió social que representa, donat que si un adolescent comença de molt jove consumint alcohol o drogues gairebé es pot predir com serà el seu rendiment acadèmic i les seves conductes amb una probabilitat major de delinquir. És per això que han hagut tantes respostes en contra de tenir com a veïns a drogoaddictes i persones que beuen molt. La por. Estaria bé saber si amb les persones que estan en fase de rehabilitació també hi ha aquest rebuig, o no.
  En el cas dels gitanos, encara que les respostes no han estat tant nombroses, si que encara existeixen aquestes fronteres d’exclusió mentals i socials entre els que estan dintre i els gitanos com a grup que no en forma part. Ja des de fa temps a aquest grup amb una manera de viure diferent a la nostra no se’ls va acceptar, i encara avui dia pel que sembla hi ha restes de gent que no els accepten per por a no poder mantenir una convivència harmònica.A continuació posem els resultats segons l’estudi del Centre d’Estudis d’Opinió en funció del sexe, l’edat, la província, i pels números d’habitants.


  Des de Psico-ajuda hem analitzat l’efecte segons les diferents edats. El fet de ser més grans influeix en els prejudicis davant d’aquests grups (drogoaddictes, els que beuen molt i els gitanos)?

  Podem observar que encara que els grans puntuen molt més alt, hi ha el grup de persones més joves, de 18 a 34 anys que d’una forma preocupant no acceptarien aquests col·lectius com a veïns seus.

  Referent a l’efecte que produeixen tenir com a veïns les persones afectades amb el virus de la SIDA, la progressió és força lògica: com més joves menys importància en donen, la qual cosa significa que la societat catalana ho anem acceptant cada vegada més com a una malaltia i no com un perill per conviure amb les persones que la pateixen.

  Temes relacionats: Grups diferents. Quin nivell d’intolerància tens?

3 pensaments sobre “A qui no vols tenir de veí?

 1. Em sembla increïble que hi hagi gent que sigui capaç de rebutjar a algú per tenir la SIDA. Si és una malaltia que no es pot contagiar! Ja ho diuen, que la ignorància és molt atrevida.

  I per cert, a mi tampoc no em faria gràcia tenir un drogadicte de veí. Sobretot si aquest és un fumador, ja que sempre m’ha molestat moltíssim el fum del tabac. Gairebé li tinc alèrgia. Però no és res que no es pugui arreglar amb un exercici de consideració i tolerància de part de les dues parts.

 2. Nuitari hem obert un tema al fòrum (http://www.psico-ajuda.cat/phpBB/viewtopic.php?p=2983)
  De totes maneres aquestes opinions de la SIDA, van reduint-se ràpidament.

 3. Personalment, el meu ordre de a qui no vull tenir de veí seria diferent. Tot i aixi ho encapçalarien els drogadictes.
  Respecte a les persones que tinguin Sida, em sembla molt greu que se le rebutji…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.