Publicat el 3 comentaris

L’oïda correcta per escoltar

Tots alguna vegada hem sentit a parlar de problemes en l’ensenyament que poden ser provocats per la lateralitat. Son qüestions que cada vegada s’estan estudiant amb més profunditat sobretot en els nens donat que es poden aconseguir grans millores.

Però per tu que ja has passat aquestes edats, t’has aturat a pensar si no estàs forçant més del compte el teu cervell? Utilitzes l’oïda correcta per escoltar?

Els estudis actuals sobre la lateralitat en persones normals consisteixen a presentar informació al camp visual o auditiu a un costat i a l’altre del nostre cervell per veure si hi ha diferències en l’eficàcia en les feines.

En el camp visual la informació s’ha presentat per exemple en el camp visual dret, per tant la informació es projectarà a l’hemisferi esquerre, i a la contra es presenta en el camp visual esquerre projectant-se a l’hemisferi dret.

En el camp auditiu s’utilitza la tècnica de l’escolta dicòtica, amb la presentació simultània d’estímuls diferents a cada oïda. Gràcies a aquesta tècnica s’ha descobert que hi ha un avantatge de l’oïda dret (hemisferi esquerre) en la identificació de paraules, i un avantatge de l’oïda esquerra (hemisferi dret) en la identificació dels tons musicals i emocionals. Aquesta diferència queda contrarestada per una transferència massiva d’informació des d’un hemisferi a l’altra a través de les fibres dels cos callós.

El funcionament és el següent, quan l’hemisferi que rep la informació és el més capacitat per processar-lo, per exemple quan l’hemisferi esquerre rep estímuls verbals o l’hemisferi dret rep estímuls visoespaials, aquest hemisferi s’encarrega directament del processament. Si la informació es projecta sobre l’hemisferi menys capacitat aquesta informació es transfereix a l’altra hemisferi degradant la informació.

3 pensaments sobre “L’oïda correcta per escoltar

  1. I les persones que escrivim amb la mà esquerra, ho tenim al revès aixo de l’oida també? és a dir, identifiquem millor les paraules amb l’orella esquerra i la múscia amb la dreta? 🙂

  2. No, les paraules s’identifiquen millor amb l’orella dreta (hemisferi esquerre), però si a tu et domina l’orella esquerra simplement la informació es transferirà de l’hemisferi dret cap a l’esquerra.
    Quan ets gran això ja no t’ha de preocupar si no tens cap més problema,encara que hi ha teràpies per intentar treballar-ho: S’aconsegueix que el cervell no funcioni tant “forçat” i per conseqüència major relaxació. Una d’aquestes teràpies és el sistema “Tomatis”.

  3. Jo tinc la teoria de que l’informació be directament del ull dret cap al emisferi drets les paraules que sentin es creuen perque tenin exces de d’informació anglesa subtitulada en castella

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.