Com reconèixer quin és el teu problema – Entrenament en solució de problemes

Alguna cosa no va bé en la nostra vida. Que ens passa? Primer hem de saber que tenim un problema, saber exactament quin és aquest problema, buscar-hi les possibles solucions, agafar la que ens sembli més correcta, i predre la decisió corresponent. Després evidentment mirarem si això està funcionant o no i farem les rectificacions que calguin.

Aquesta introducció que sembla tant evident, moltes vegades és difícil de fer. Posem exemples de problemes mal definits:

  • Tinc un problema de motivació, de falta de voluntat, de falta de decisió… Aquests son problemes mal definits, són massa generals, inespecífics, ambigus i amb poca informació.

Problemes ben definits:

  • Tinc una mala comunicació amb els meus pares, que ha empitjorat des que he canviat d’institut.
  • Tinc problemes de concentració que últimament no em permeten estudiar correctament i fa que tregui males notes.

Solucions errònies:

  • Tinc 17 anys i fins fa poc tenia parella. Tinc molta necessitat de tenir una nova relació però només la vull tenir amb aquesta antiga parella.
  • Soc una mare que tinc una filla de 17 anys, i cada vegada que surt fora de casa pateixo una preocupació obsessiva. He aconseguit que les seves amigues vingun a casa nostra i així la puc controlar.

Dins del grup de teràpies cognitives hi ha la teràpia de solució de problemes de D’Zurilla i Goldfried (1971), o també anomenada teràpia de solucions de problemes socials perquè tan és útil per solucionar els problemes personals com els que se’t puguin presentar en la relació amb els altres.

L’objectiu és entrenar-se a reconeixer els teus problemes i un cop fet, saber trobar les millors solucions.

Aquest tipus d’entrenament el podreu aplicar a molts aspectes de la vostra vida, és una estratègia que s’inclou en molts programes de tractament i de prevenció a les recaigudes.

Consta de 5 fases (D’Zurilla, 1986):

  • Orientació cap al problema: Reconèixer que hi ha un problema i que hem de buscar-hi una solució.
  • Definir el problema: El problema és una situació real o imaginada a la qual hem de buscar-hi una solució. Hem de definir-lo clarament, de forma concreta.
  • Pensar en les solucions alternatives: Cal buscar moltes solucions, moltes alternatives al problema. És molt útil fer un llistat amb totes les solucions que se’ns ocorrin.
  • Prendre les decisions corresponents: De les solucions que hem trobat s’ha d’escollir la que creguem que és més útil i que sigui viable. Un cop ja la tenim concretada haurem de dissenyar com posar-la en pràctica.
  • Posar-ho en practica confirmant la solució: Un cop posada en marxa la solució hem de revisar si està donant el resultat que nosaltres esperàvem o si hem de fer-hi rectificacions.

Abans de poder passar d’una fase a l’altra, primer s’ha d’haver superat l’anterior.

Etiquetat amb:
Publicat a aprenentatge, conducta, salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories
Canal del Youtube
Consulteu mes videos en el nostre Canal
arxiu
On som
A L'Hospitalet de Llobregat
Rbla Just Oliveras 48 4t 4A 08901 L'Hospitalet Llob