Publicat el 4 comentaris

La teoria dels sis graus de separació

La teoria dels sis graus de separació és una teoria que diu que qualsevol persona pot estar connectada a qualsevol altre persona del planeta a través d’una cadena de coneguts que no tenen més de cinc intermediaris (en total, connecten a través de sis enllaços). Seria com que tot el món coneix a algú que coneix a algú que coneix a algú…

La teoria es va proposar inicialment el 1929 per l’escriptor Frigyes Karinthy en una història anomenada Chains. El concepte està basat en la idea que el número de coneguts creix exponencialment amb el número d’enllaços a la cadena i que només un petit número d’aquests són necessaris perquè tot el conjunt de coneguts es converteixin en la població humana sencera.

Actualment també s’està fent un experiment per si aquesta teoria es pot aplicar al Facebook on es pretén comprovar a través de tots els contactes de cada persona que s’uneixi a l’experiment.

La psicòloga Judith Kleinfeld que ha estudiat el tema conclou que aquesta teoria podria ser un equivalent acadèmic a les llegendes urbanes. Si és certa aquesta teoria o no, encara no està clar però us poso un video que aplica aquesta teoria entre músics i cantants i aconsegueix aplicar-la:

Video Teoria sis graus

Font: microsiervos.com; doovive.com

4 pensaments sobre “La teoria dels sis graus de separació

 1. És uan de les teories més interessants i curioses de totes. Microsoft va intentar fer una cosa semblant a aquest estudi del Facebook amb el MSN i li va sortir que de mitjana estem separats per 6,6 graus, però en alguns casos eren necessaris 29 graus per interconnectar dues persones!

  És molt difícil de demostrar-la però també caldria deixar clar què vol dir “conegut”…

 2. Dins del meu desconeixement, voleu dir que no hi juga molt la “casualitat”, vull dir que potser si que entre dues persones hi pot haver aquesta diferència de 6 graus, però depèn del camí que s’agafa, no? i trobar aquest camí just es com molt casual.
  És a dir, quin és el camí que ha de seguir una persona per arribar a l’altra per tal que es compleixi aquesta teoria? Només que es desviï en comptes de 6 serà 7 o 8 o 9 o…

 3. No sé si és veritat però per exemple, al facebook, he vist que 2 amics meus que els he conegut en diferents moments de la vida i en diferents situacions i que mai han contactat a través de mi, són amics…

  El que està clar és que el món és molt petit 😉

 4. Per una banda tinc dubtes de que això realment es compleixi. Hi ha gent que viu molt sola i molt aïllada i a la qual és molt difícil d’accedir-hi. Per exemple els integrants d’una tribu africana, o d’una tribu de l’amazones. Estic parlant de societats molt petites, on cada un d’ells coneix poca gent, i segurament molt pocs de fora. No se si s’enten el que plantejo.

  I una altra cosa, relacionada amb el vocabulari que s’ha utilitzat aquí: un cantant (em refereixo els de veritat) també és un típus de músic. Recordem que la veu també és considerada com un instrument musical! 😉

  Apa, salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.