Publicat el 3 comentaris

Posa a prova els més petits

Vols fer un joc amb un nen?, pot ser que el resultat et sorprengui:

Mostra-li una ampolla dreta mig plena (com el primer dibuix de la figura). Ara li dibuixes l’ampolla en les altres posicions i demana-li que et marqui on creu que estarà col·locat el líquid, cal que es dibuixi la línia del nivell de l’aigua.

En un estudi fet per Corral (1994) va observar que majoritàriament els nens fins a 9-10 anys dibuixaven la línia de flotació paral·lela al fons de l’ampolla ignorant que l’ampolla estava inclinada (mireu el dibuix).

Segons Corral per saber resoldre com està col·locada l’aigua en cada moment, el nen ha de tenir fitxats 4 esquemes mentals:

  • El nivell de l’aigua es paral·lel a la base de l’ampolla
  • El nivell de l’aigua es paral·lel a la superfície on es recolza l’ampolla
  • L’aigua sempre esta a sota.
  • L’aigua ocupa tot l’espai possible.

Corral (1994) va poder observar les següents etapes en la seqüència de les actuacions d’aquesta feina:

Els nens que està en l’etapa preoperatòria (l’etapa anterior al període de les operacions mentals, més o menys entre les edats de 2 a 6 anys) poden dibuixar la línia de flotació de l’ampolla quan aquesta està en la posició normal.

Quan l’ampolla esta invertida, alguns nens senyalen la línia de flotació correctament però marquen la massa de l’aigua en lloc de sota, en la meitat de dalt.

Quan l’ampolla està tombada alguns nens marquen la línia de flotació perpendicular a la taula, és a dir paral·lela al fons de l’ampolla.

La màxima dificultat es troba quan l’ampolla està inclinada sobre la taula. Fins els 9-10 anys els nens no tenen l’horitzontalitat del nivell de l’aigua.

Bibliografia: Psicologia Evolutiva (T.I) Teorías, metodos y desarrollo infantil. Editors: Corral, Gutiérrez, Herranz (UNED)

3 pensaments sobre “Posa a prova els més petits

  1. No em sorprèn. Recordo q jo de petita també ho dibuixava malament, pero tant com als 9-10 anys no… potser fins als 6-7

  2. Doncs la veritat és que jo quan ho vaig estudiar a la carrera em va sorprendre. Pensava que això es sabia ja des de molt més petits.

  3. Ho provaré amb el meu fill de 7 anys, curiós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.