Publicat el Deixa un comentari

Realitat virtual en els trastorns d’alimentació

La realitat virtual s’ha mostrat eficaç en el tractament de molts trastorns psicològics. En els trastorns alimentaris i sobretot per treballar amb la imatge corporal l’aportació de la realitat virtual permet tenir una visió de la imatge que té la pacient de manera global, en 3 dimensions i permet veure de quines parts del cos la pacient es sent insatisfeta, i quina gradària considera que tenen.

A través de la realitat virtual es pot ajudar a diferenciar entre la creença i la percepció demostrant que el que els pacients els sembla percepció realment no ho és, sinó que son creences i pensaments negatius sobre el seu cos. És a dir ajuda a ensenyar als pacients els aspectes centrals del trastorn de la imatge corporal i permet combatre-la de forma més directa i frontalment.

Permet integrar diferents tipus de tècniques de teràpia. es pot integrar la psicoeducació, la reestructuració cognitiva, etc. Permet treballar la consciència de la malaltia i a més en el mateix escenari podem utilitzar tècniques visuals on poden veure’s també el seu cos amb un pes saludable (no volen augmentar de pes perquè tenen por de convertir-se en obeses).

La primera experiència en el tractament de la imatge corporal en població no clínica amb la tècnica de realitat virtual va ser feta per Riva, Melis i Bolzoni (1997). Amb aquest i els posteriors treballs que s’han realitat es confirma l’eficàcia de les tècniques de la realitat virtual davant de les estratègies “tradicionals” sobretot en el tractament de les alteracions de la imatge corporal que ha estat l’aspecte més treballat en la major part dels estudis fets fins ara.

En la tesis doctoral del Sr. José Heliodoro Marco a més a més afegeix que:

  • La realitat virtual permet a la persona per un costat modelar, plasmar i corporitzar la seva imatge corporal, però per l’altra també permet comunicar-la al seu terapeuta, i permet també que la persona pugui enfrontar-se cara a cara amb la seva representació mental.
  • Facilita concretar i mostrar aspectes centrals de la imatge corporal, els seus aspectes perceptius, cognitius, emocionals i comportamentals.
  • Les pacients accepten millor l’evidència que estan distorsionant la realitat, donat que és el sistema informàtic qui els hi assenyala i demostra. Aquest aspecte contracta amb la desconfiança típica d’aquestes pacients davant dels comentaris dels altres.
  • Incrementa la motivació pel tractament i per tant la resistència disminueix.
  • Prepara el camí cap a la vida real. El fet de poder enfrontar, practicar i comentar les seves pors en un ambient protegit fa que les pacients s’atreveixin a segior explorant el mon (primer ho fan virtualment i després en el mon real)

Font: Tesis doctoral “tratamiento de los trastornos alimentarios; eficacia diferencial de la terapia cognitivo comportamental con un componente de imagen corporal apoyado con tecnicas de realidad virtual”. Sr. José Heliodoro Marco Salvador – Universitat jaume I

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.