Publicat el 10 comentaris

Per què acceptem les normes?

En el Centre d’estudis d’opinió s’ha publicat l’Omnibús del mes de novembre, estudi realitzat amb 1.400 enquestes telefòniques a persones de 18 o més anys, de Catalunya.

Entre les preguntes que es van fer comentarem les respostes a la pregunta “Estàs d’acord amb la limitació de la velocitat per millorar la qualitat de l’aire (disminuir la contaminació) i reduir accidents?” Si mireu els gràfics veureu que una marcada majoria està d’acord amb aquesta norma imposada.

Quina explicació es pot donar a aquesta acceptació tant rotunda a una norma, en principi contrària als nostres interessos?

normes21

barresnormes2

Segons la psicologia de grups, a aquest fet s’anomena polarització grupal, és a dir es produeix un canvi molt marcat entre el que pensa individualment una persona i el que arriba a pensar després d’haver observat el que la majoria del grup pensa sobre aquell fet. En aquesta pregunta concreta, en un principi molts haguessin contestat que no, però després de sentir que aquesta norma és bona per a la societat i que la majoria així ho pensa s’autoconvencen que si que és bona.

Per què passa això?

Hi ha diferents explicacions, una d’elles es basa en la “Comparació Social”. Isenberg (1988) explica que a través de la discussió grupal cada membre compara els judicis o preferències pròpies amb la dels altres i això el porta a revaluar la pròpia posició, perquè:

 • Quan descobreix quina és la posició del grup, mica en mica es va acostant més a la resposta ideal, de manera que cada vegada està més polaritzat. A aquest fenomen és diu ignorància pluralista (la persona suposa que els membres del grup li donen un valor diferent a la norma, i la seva postura li provoca un compromís cap a la postura de la majoria, per tant la modifica).
 • Pot ser també que es produeixi el que s’anomena “pujar-se al carro del guanyador” (Myers 1978) és a dir voler ser diferent i al mateix temps, millor: els membres del grup donen una resposta i ell per ser millor que el grup però seguint la mateixa línia, procura donar una resposta encara molt millor per poder estar més ben considerat dintre del grup.

Evidentment molts de vosaltres en aquest moment us esteu dient que si la norma és bona s’ha de considerar que és bona. Però us podeu qüestionar, i sobretot ara que se’n parla tant, qui diu que la norma és bona? els mateixos que estan dirigint el grup i volen que la norma sigui acceptada.

Vegeu: L’estat controla el teu pensament, ho sabies?

Bibliografia:

 • Psicologia de Grupos – Carmen Huici, J.F. Morales
 • Psicologia Social – J.F. Morales, C. Huici, M. Moya

10 pensaments sobre “Per què acceptem les normes?

 1. Jo crec que es per el be del grup i d’aquesta convivència

 2. si no seria l’anarquia

 3. Pro sempre pot averi algú que porti la raó i encara així no el vulguin com a cap per que es massa radical es segons la postura del que els porta quant s’entra en conflicte es per que pot averi un altre sortida o mes radical o mes moderada

 4. Nomes es qüestió de trobar un punt mig

 5. Les dones en aquet cas son bones moderadores per que intentant veure el millor pel grup o el que el faria avança a la comunitat

 6. I no pot ser que entre aquest 70% de “polaritzats grupals” n’hi hagi només un que estigui a favor de la mesura perquè realment cregui que la mesura és bona pel medi ambient? Perquè dónes per fet que els han manipulat a tots? No poden creure realment que la mesura és bona?

  I encara que trobessin que la mesura és dolenta, vivim en una societat amb unes regles, potser algunes ens beneficien i potser algunes altres ens perjudiquen, no podem fer una seŀlecció i fer cas només a les que ens interessen.

 7. Si fonamentes que la norma és bona per millorar el medi ambient, és difícil que la puguis acceptar, perquè si realment l’objectiu fos millorar el medi ambient farien altres coses que produïssin una major efectivitat en aquest sentit.

  I no dic que ens han manipulat a tots, sinó més aviat explico des del punt de vista de la psicologia social com es pot aconseguir que les persones canviïn d’opinió. És evident que això no vol dir que la persona es senti manipulada, encara que potser ho estigui.

 8. Quines mesures? És molt fàcil dir, això ho han d’arreglar les grans multinacionals. El 60% de la contaminació és produïda per les cases i els automòbils particulars, és a dir, és feina nostra reduir aquest percentatge. Del 40% restant la major part sorgeix a les indústries (per a productes que després comprarem nosaltres) i/o a les centrals productores d’energia (per fer energia que després utilitzarem nosaltres). Realment la responsabilitat del canvi climàtic i del mal estat del medi ambient no és de ningú més a part de nostre.

  I estic molt satisfet que un 70% dels catalans ho vegin igual que jo i defensin mesures com aquestes.

 9. Es mes fàcil proposar solucions que la gent s’impliqui en aquestes solucions

 10. Res a dir, no vull entrar en si és bona o no la norma.

  Al posar aquest post només he volgut que la gent conegui que això és una “tàctica” que s’utilitza molt sovint per aconseguir que els canvis siguin acceptats per la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.