Publicat el 4 comentaris

Perquè les drogues creen addicció. Teories

droguesEs considera una droga a qualsevol substància que introduït en l’ésser viu és capaç de modificar una o més funcions de l’organisme relacionades amb la conducta, comportament, percepció o estat d’ànim, independentment de si està acceptada o no per la nostra cultura.

L’explicació del perquè les drogues creen addicció ha estat molt discutida. El model moral, el biològic, la hipòtesi de l’automedicació, i la teoria de l’aprenentatge, son les teories que han intentant explicar les addiccions. Actualment la més acceptada és la teoria de l’aprenentatge social.

Aquestes teories es fonamenten amb el següent:

Inicialment va sorgir el model moral (la persona que té una addicció és perquè no és capaç de resistir-se a la temptació) i el model biològic (explica la dependència física a la substància per factors predisponents biològics o genètics, és a dir la persona es víctima de forces que estan fora del seu control).

Per un altre costat en els últims anys ha sorgit la hipòtesi de l’automedicació que sosté que moltes de les persones que cauen en una addicció es degut a que ja inicialment pateixen un trastorn que el porta al consum de la substància com a forma d’autotractament. Aquesta teoria planteja el consum de la droga com una evasiva i una autoteràpia.Hi hauria 3 tipus d’addictes:

 • Els que no tenen trastorns psíquics concominants i que tenen prous recursos econòmics per poder mantenir la seva addicció. En aquests casos la persona pot mantenir la seva vida de forma més o menys regular.
 • Els addictes que no tenint trastorns psíquics no disposes de prous recursos econòmics i que han de delinquir per aconseguir la droga. Aquestes persones quan es posen en tractament ho fan per motius econòmics.
 • Els addictes que ja prèviament pateixen trastorns psíquics. Aquestes persones si es veuen obligades a desintoxicar-se, recauen posteriorment.

L’altre model és la teoria de l’aprenentatge que explica la conducta com un fenomen d’adquisició, és a dir la persona aprèn a consumi droga. Aquest aprenentatge s’explica segons els diferents paradigmes:

Condicionament clàssic: Els estímuls ambientals (olors, llocs, situacions, etc) poden portar a que la persona percebi les ganes de tornar a consumir droga. Algunes persones dependents de la heroïna, i amb els mateixos estímuls ambientals, diuen tenir efectes subjectius i fisiològics semblants als de la heroïna quan se’ls injecta solució salina (O’Brien i Jaffe, 1993).

Condicionament operant: El fet que la persona es drogui, és perquè li reporta efectes positius. Una conducta passa més cops en funció de les conseqüències que obtingui per fer aquesta conducta.

Teoria de l’aprenentatge social: És la teoria que s’utilitza en l’actualitat. La conducta addictiva s’inicia per les expectatives que la persona hi posa. Segons la persona tingui eines per afrontar la situació que se li pugui presentar a la vida (relacions familiars, laborals, amb les amics, etc) influirà a l’inici del consum i a la necessitat d’incrementar-lo. Fins hi tot el pot utilitzar com una estratègia d’afrontament als problemes que es pugui trobar.

Segons Peele (1985) no es la substància o la conducta la que produeix l’addicció sinó la manera com la persona interpreta aquesta experiència i com respon tant a nivell fisiològic, emocional com conductual a la mateixa. L’addicte es caracteritzaria per ser dependent no de la substància sinó per l’impuls de dependent i per la seva passivitat.

Peele continua dient que la nostra cultura afavoreix les addiccions al tenir com a valors centrals aconseguir els objectius i l’èxit individual.

Bibliografia: Psicopatologia Vol. I – A. Bellcho- B. Sandin F. Ramos

4 pensaments sobre “Perquè les drogues creen addicció. Teories

 1. llavors no val la pena que una persona amb trastorns psiquics es desintoxiqui? perque si hi recau no té merit la desintoxicacio no?

 2. En un procés de desintoxicació pot ser que es produeixi una recaiguda, però això no ha de fer pensar que no val la pena intentar-la.

  Si fas 8 passos endavant en la recuperació, encara que de tant en tant facis un parell de passos endarrere per culpa de la recaiguda, no significa que no avancis.

 3. Sóc una nena de 12 anys i estic fent una exposició oral sobre les drogues.
  Quines preguntes podria aplicar al treball?

 4. Laura, podries parlar una mica de cada droga (tant les legals com les no legals). Explicar també una mica el problema de l’addicció. La importància de l’educació per evitar arribar a patir aquest problema.

  Si vols pots mirar la nostra wiki, on hi pots trobar informació que et pot ajudar.

  Espero que et quedi un treball ben maco.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.