Erotomania o deliris passionals

Qui pateix l’Erotomania o síndrome de Clerambault sosté la creença delirant que una altra persona, normalment d’un estatus social superior, està enamorada d’ella. “Soc l’objecte d’amor d’aquest artista famós” “La princesa està enamorada de mi” etc.

És un síndrome passional mòrbid amb una evolució segons G. Clérambault en tres fases:

  1. Estat d’esperança: Es considera l’objecte de l’amor de l’altra persona. És l’inici de la relació platònica. Creu que la persona que l’estima ha començat a declarar-se (creu que la mira mentre està cantant, li envia missatges a través de les lletres de les cançons, li fa al·lusions, etc) Comença un control, intents d’acostament, pateix una influència d’aquesta persona fins hi tot considera que no pot ser feliç sense ella. Només el fet d’intentar acostar-s’hi ja experimenta passió. Si està casada no ho accepta i ho nega.
  2. Estat de despit: Comença una fase amb un augment de risc d’agressió cap a la persona estimada. Període on li sembla que l’enganya, creu que hi ha rivals, competidors, es sent humiliada, rebutjada. És un inici del final venjatiu.
  3. Estat de rancúnia: Apareixen reaccions agressives contra la persona que havia estimat. Hi ha venjança i ruptura. Sorgeix el drama passional del deliri erotomaniàtic.

Cal diferenciar-lo de l’amor idealitzat o platònic: Quan estem enamorats platònicament també tenim un punt “obsessiu” però no fins el punt de pensar que s’és més estimat del que ell estima. Ningú creu conèixer l’autentic pensament de l’altra millor que ell mateix. Ningú dirà que la conducta de l’altra cap a ell es completament contradictòria, ni que tot el mon s’interessa per la seva relació amorosa. Ni negarà que per exemple està casat, etc.

Podeu consultar Erotomanía de Clérambanbault. Imatge: Trisquis Wold

Etiquetat amb:
Publicat a salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories
Canal del Youtube
Consulteu mes videos en el nostre Canal
arxiu
On som
A L'Hospitalet de Llobregat
Rbla Just Oliveras 48 4t 4A 08901 L'Hospitalet Llob