Publicat el Deixa un comentari

Què fa que ens enamorem?

Què fa que de totes les persones que ens creuem al llarg del dia ens fixem en una de concreta? Què fa que una persona passi desapercebuda per algú i per a un altre sigui una explosió d’emocions al seu cor?
En quasi tots els processos d’enamorament es solen presentar tres característiques: l’atractiu, la similitud i la proximitat.

L’atractiu
L’atractiu està determinat per patrons estètics específics de cada societat. Segons es tracti d’homes o dones, es valoraran més uns atributs o uns altres. Tot i així, atractiu no només es refereix a l’atractiu físic. Com comenta Antoni Bolinches al seu llibre “L’art d’enamorar”, el perfil d’atractivitat masculina segons les dones està determinat per:
47,4% Valors personals (intel.intel·ligència, simpatia, personalitat)
29,7% Tendències actitudinals (afectuós, sincer, comprensiu)
21,8% Característiques físiques i aspecte extern (atractiu/guapo, ulls/ mirada, presència/higiene)
1,1% Circumstàncies econòmiques (bona posició, diners, solvència)

Així doncs, quan parlem d’atractivitat hem d’incloure la intel•ligència (la capacitat d’adaptar-se a un medi hostil, entendre les coses ràpidament i saber-les resoldre, prendre la iniciativa, etc…), la simpatia, la personalitat, els valors personals (virtuts i defectes) i l’atractiu físic que resulta ser bastant determinant. La causa és que és el primer que es veu i en segons hem processat l’altura, la complexió, el color dels ulls, els gestos, la característiques de la cara, etc, i determinem si segueix la pena seguir-la mirant o no. Una altra raó de pes és l’anomenat efecte “halo” (perdoneu però no recordo la traducció en català!) que fa que es desplaci el valor d’una qualitat a una altra, és a dir, pel fet de ser atractiu (físicament) suposem que també serà simpàtic, intel.ligent, bona persona,…

Característiques físiques universalment preferides per un i altre sexe:

Les dones prefereixen homes….

Espatlla ampla

Pit ampli

Malucs estrets

Cames llargues i fortes

Complexió robusta

Glutis estrets

Abdomen pla

Braços forts

Mans grosses

Trets marcats

Veu greu

Els homes prefereixen dones…

Sense pèl

Pits marcats i turgents

Malucs moderadament amples

Cintura estreta

Complexió corbada

Cames esveltes i formades

Pell suau

Celles fines

Somriure obert

Trets suaus

Cabell cuidat


Font: “Amor puro y duro”; Varela, P.

La proximitat
El contacte repetit desperta interès, per això, hi ha persones que segueixen a personatges desagradables que apareixen en la televisió. La proximitat física genera afecte i és degut a l’efecte de la mera exposició (com per exemple seure al costat d’una persona a classe cada dia).

La similitud
Com més criteris, actituds i gustos comparteixin dues persones, més s’interessaran mútuament. Sembla que hi hagi d’haver menys discussions, es consideren més adequades les decisions i pensaments de l’altre, augmenta l’autoestima si l’altre reafirma una postura pròpia,…

També es comenta que els pols oposats s’atreuen i la psicologia ho ha anomenat complementarietat, és a dir, la parella es complementa (extrovertit-introvertit, autoritari-submís,…)

També hi ha altres característiques que faciliten l’aparició de l’amor com per exemple la reciprocitat que fa que estimem als que ens estimen…

Font: Antoni Bolinches

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.