Trastorn d’identitat o dimorfisme sexual?

Segons el DSM-IV (un manual de diagnòstic) la homosexualitat podria ser un trastorn de la identitat sexual.

El sexe d’una persona es solia assignar en funció de l’aparença física dels seus genitals. Actualment, per definir una identitat sexual intervenen diferents factors i dimensions:
La dimensió biològica o genètica definida com a sexe: cromosomes (XX o XY), gònades (òrgans sexuals interns) i fenotips (caràcters sexuals externs).
La dimensió social definida com a gènere, que fa referència al paper que assumeix la persona davant la societat, el paper en el qual ha estat educat des del naixement.
I la dimensió psicològica definida com a identitat, que es refereix a la consciència íntima de pertànyer a un o altre sexe.

Els criteris de classificació del DSM-IV son:

A. Identificación acusada y persistente con el otro sexo (no sólo el deseo de obtener las supuestas ventajas relacionadas con las costumbres culturales).

En los niños el trastorno se manifiesta por cuatro o más de los siguientes rasgos:
1. deseos repetidos de ser, o insistencia en que uno es, del otro sexo.
2. en los niños, preferencia por el transvestismo o por simular vestimenta femenina; en las niñas, insistencia en llevar puesta solamente ropa masculina
3. preferencias marcadas y persistentes por el papel del otro sexo o fantasías referentes a pertenecer al otro sexo
4. deseo intenso de participar en los juegos y en los pasatiempos propios del otro sexo
5. preferencia marcada por compañeros del otro sexo

En los adolescentes y adultos la alteración se manifiesta por síntomas tales como un deseo firme de pertenecer al otro sexo, ser considerado como del otro sexo, un deseo de vivir o ser tratado como del otro sexo o la convicción de experimentar las reacciones y las sensaciones típicas del otro sexo.

B. Malestar persistente con el propio sexo o sentimiento de inadecuación con su rol.

En los niños la alteración se manifiesta por cualquiera de los siguientes rasgos:
En los niños, sentimientos de que el pene o los testículos son horribles o van a desaparecer, de que seria mejor no tener pene o aversión hacia los juegos violentos y rechazo a los juguetes, juegos y actividades propios de los niños; en las niñas, rechazo a orinar en posición sentada, sentimientos de tener o de presentar en el futuro un pene, de no querer poseer pechos ni tener la regla o aversión acentuada hacia la ropa femenina.

En los adolescentes y en los adultos la alteración se manifiesta por síntomas como preocupación por eliminar las características sexuales primarias y secundarias (p. ej., pedir tratamiento hormonal, quirúrgico u otros procedimientos para modificar físicamente los rasgos sexuales y de esta manera parecerse al otro sexo) o creer que se ha nacido con el sexo equivocado.

C. La alteración no coexiste con una enfermedad intersexual. (p.ej. Hiperplasia adrenal congénita, síndrome de insensibilidad a los andrógenos)

D. La alteración provoca malestar clínicamente significativo o deterioro social, laboral o de otras áreas importantes de la actividad del individuo.
El seu tractament es realitza amb la intenció d’eliminar la confusió o el problema d’identitat sexual i dirigit a acceptar el problema d’identitat.

Tot i aquest criteri de diagnòstic, s’ha vist que els estudis no són prou concloents. Us poso unes preguntes de les més freqüents sobre aquest “trastorn”.

¿Todos los niños con TIS presentan psicopatología?
• Estudios no concluyentes
• Psicopatología secundaria al problema
• Más deterioro si rechazo hacia el sexo anatómico

¿Todos los niños con TIS son luego transexuales? No, muy pocos continúan manifestando estos problemas de identidad en la vida adulta.

¿Todos los niños con TIS son luego homosexuales? No, aunque cerca del 80% sí.

¿Todos los homosexuales han padecido TIS de pequeños? (Probablemente no cumplirían criterios diagnósticos)

Aquest tema s’ha estudiat bastant en Neurologia per veure si la influència genètica i hormonal pot modular el cervell de manera que influenciï posteriorment a l’orientació sexual o si és la pròpia activitat sexual la que acaba modulant el cervell.

Alguns estudis van trobar diferències en un nucli del cervell anomenat: “nucli del llit de l’estria terminal” entre homes i dones:

S’ha vist que aquesta diferència del nucli no es troba en el moment del naixement. Els transexuals tenen un nucli més semblant al de les dones i als homosexuals que al dels homes.

També s’ha vist que determinats nuclis de l’hipotàlem (4 nuclis intersticials) podrien estar relacionats amb la orientació sexual, segons el tamany del NIHA-3. En femelles i homosexuals pràcticament no existeix. En la imatge es pot veure que el nuclis del mascle estan més definits i marcats que en la femella:

Tot i així, aquests estudis tampoc es consideren prou concloents i s’han de fer més proves per saber si la orientació sexual està determinada abans de néixer o pel contrari, s’adquireixen amb el temps ja que hi ha moltes teories diferents.
Treballs molt recents apunten també cap a una hipòtesi genètica alternativa: certs gens, que s’activarien abans de la formació de les gònades (durant l’embaràs), fa que es desenvolupin patrons sexuals diferents morfològicament (dimorfisme) en el cervell.

Etiquetat amb: ,
Publicat a curiositats, estudis
3 comentaris a “Trastorn d’identitat o dimorfisme sexual?
  1. Ricard ha dit:

    Que la homosexualitat podria ser un trastorn de la identitat sexual? Pensava que a aquestes altures ja haviem assumit que la homosexualitat no es un trastorn.

  2. psicopract ha dit:

    Segons el DSM-IV dels psicòlegs encara està considerat un trastorn d’identitat sexual… D’aquí a que ho sigui ja és una altra cosa…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Categories
Canal del Youtube
Consulteu mes videos en el nostre Canal
arxiu
On som
A L'Hospitalet de Llobregat
Rbla Just Oliveras 48 4t 4A 08901 L'Hospitalet Llob