Publicat el Deixa un comentari

La tasca de selecció de Wason

Les persones som éssers capaços de fer raonaments més o menys complexos però també de fer deduccions o inferències de forma ràpida i sense ser-ne totalment conscients.

Què és una inferència deductiva? A partir d’unes premisses s’arriba a unes conclusions, així doncs, la inferència deductiva és vàlida quan a partir d’unes premisses verdaderes s’arriba a una conclusió sempre verdadera. Per exemple: “Si plou em quedo a casa”.”Plou”, “doncs, em quedo a casa”.

El raonament amb condicionals es molt important i encara que ha de semblar que partint d’unes inferències verdaderes sempre hauríem de resoldre-ho correctament, no és així, les persones cometem molts errors.

Wason va fer la següent investigació sobre el raonament (1966; Wason i Johnson-Laird, 1972) que us convido a fer-la com un joc.

Tasca de selecció de Wason

A continuació us presentem 4 targetes. En cada una hi ha escrit alguna cosa. Junt amb les targetes us presentarem la regla que pot ser verdadera o falsa dins d’una situació simulada. Heu d’indicar quina targeta o targetes de les que es presenten seria necessari tombar per decidir si la regla es compleix o no es compleix.

1 Primer supòsit: Problema abstracte: Et presentem les següents 4 targetes. Totes tenen una lletra a una cara i un número a l’altra. Totes han de complir la següent regla “Si hi ha una A per una cara, llavors hi ha un 5 a l’altra cara”

Has de dir quina targeta o targetes necessitaries tombar per saber si la regla es verdadera o falsa.

A continuació expliquem la solució

La majoria de persones escullen que la targeta que s’ha de tombar es la de la lletra “A”, la segona resposta més freqüent es la “A i el 5”. Les dues respostes són errònies. La resposta correcta es la “A i el 2”.

La raó es que la regla d’inferència només pot ser desconfirmada si es troba una situació en la qual aparegui la lletra A en una cara de la targetes i no aparegui un 5 a l’altra. aquesta es l’única condició que falseja la regla d’inferència.

Encara que sembla molt senzill només el 10 o el 15% dels adults intel·ligents son capaços de resoldre-la correctament. Wason va dir que l’error que comenten els subjectes és un error de “confirmació o verificació”, és a dir els subjectes tendim a verificar el condicional en comptes de falsejar-lo triant les targetes A i 2.

Una altra explicació que s’ha donat a aquest comportament es que els subjectes fem un error d’aparellament i només tomben les targetes que contenen els símbols que s’indiquen a la regla ignorant els altres.

Ara be, quan Wason va presentar la mateixa prova però amb materials familiars es van adonar que el percentatge de persones que escollien correctament les cartes que s’havien de tombar per deconfirmar la regla va ser d’un 62% sobre el 10% de l’anterior prova. Mirem el següent supòsit

2 Segon supòsit: Problema concret: Ara et presentem les següents 4 targetes, Girona, Barcelona, avió i cotxe. Totes tenen una ciutat a una cara i un mitjà de transport a l’altra.

Imagina’t que un comercial viatja constantment. En un dels seus viatges coincideix amb un conegut i li ensenya les 4 targetes, mentre li diu que “Cada vegada que viatjo a Barcelona ho faig en avió”

Quina targeta o targetes hauria de tombar per descobrir si el viatjant diu la veritat?

Les correctes son Barcelona i Cotxe.

Per acabar cal dir que en altres estudis amb continguts concrets no s’han obtingut tant bons resultats com el que va aconseguir Wason.

 

Bibliografia: Psicologia General: un enfoque cogtnitivo para el siglo XXI – Soledad Ballesteros Jiménez

Podeu consultar: Viquipèdia

 

 

A B 5 2
Si hi ha una A per una cara, llavors hi ha un 5 a l’altra cara
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.