Publicat el Deixa un comentari

El nostre fill està tot el dia jugant a l’ordinador.

Tercera consulta d’aquesta secció.

Consulta

Bona nit,

Estic molt enrabiada. El nostre fill de 25 anys esta tot el dia jugant a l’ordinador. Quan li diem que ho deixi s’enfada i fins hi tot, si està al mig d’una partida ens arriba a contestar malament. Ell ho reconeix però diu que això no es cap problema, que s’ho passa be. Que podem fer com a pares?

Gràcies

Resposta

Hola Claudia

El problema que veieu amb el vostre fill cada vegada es més comú. Els pares s’adonen que el fill passa massa estona davant de l’ordinador, però quan se li diu, ell no en fa cas, Per què? Perquè no hi està veient cap problema.

Analitzem pas a pas: Jugar a jocs d’ordinador pot crear una addicció? Si.  Com sabem que ja s’hi ha convertit? Cal estar atents quan es presenten situacions com les següents:

  • Quan deixa de fer feines que hauria de fer per estar-se a l’ordinador.
  • Quan deixa d’anar amb els seus amics per jugar a l’ordinador.
  • Quan abans de posar-se a l’ordinador diu que només s’hi estarà una estona i al final no troba mai el moment d’aixecar-se de la cadira perquè no pot deixar el joc.
  • Quan si se li diu que deixi de jugar es torna irritable amb nosaltres pel simple fet d’haver-li dit (en casos més extrems pot arribar a ser violent amb la persona que li diu).

Tot això ja ens estan dient que aquí hi ha alguna cosa que no està anant a l’hora i vosaltres ja ho esteu veient amb el vostre fill.

Però, llavors, com ajudar-lo?

Claudia perquè una persona es deixi ajudar, primer cal que aquesta persona s’adoni que té un problema, per tant, i donat que el vostre fill diu que no el té, la tasca que teniu com a pares es ajudar-lo a que ell mateix s’adoni que té un problema i que cal solucionar-lo.

Per això i amb molta i molta paciència, heu d’anar parlant amb ell. Aneu fent-li reflexions per fer-li veure la situació. Penseu que encara que sembli que no, mica en mica això anirà quallant. Però sobretot Claudia, heu d’anar ajudant-lo a que s’adoni, d’una manera tranquil·la, perquè sinó podeu aconseguir l’efecte contrari. Ja m’entens!

Li podeu proposar la següent situació: si realment ell juga només quan vol jugar (això es el que us diu, no?), dieu que faci una prova abans de posar-se a jugar, i que es comprometi a complir un horari (per exemple 2 hores) de manera que quan faci aquest horari deixi de jugar. Ell mateix s’adonarà que no ho compleix. Llavors Claudia, serà quan heu d’aprofitar per ajudar-lo a fer-li veure que si ell no compleix l’objectiu vol dir que ell no està controlant la situació i que es el joc i l’ordinador que l’està controlant a ell.

També podeu comentar-li que heu fet aquesta consulta perquè vosaltres esteu veient que alguna cosa no va be. I Claudia, encara que s’enfadi tot això mica en mica ajudarà a que ell un dia sense saber perquè farà el “clic” i s’adonarà que realment li cal ajuda.

Claudia, sap greu perquè en molts casos, la família pateix perquè veu que la persona s’està autodestruint per culpa d’aquesta addicció (siguin jocs d’ordinador, sigui cocaïna, etc.) però no es pot ajudar a aquella persona que creu que no li cal ajuda. Podeu consultar també aquest altre post que es va publicar a la Web: No sempre estem preparats per canviar una conducta

Una abraçada

Pilar Lluveras Psicòloga número de col·legiada 17141.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.