Publicat el 5 comentaris

Els somnis signifiquen alguna cosa?

Davant d’un somni, hi ha els qui hi veuen un significat concret a cada símbol que es somia, i n’hi ha d’altres que no hi donen cap importància

Segons la psicoanàlisi i tal com explica el psicoanalista Daniel Cañero en el programa de TV de l’Hospitalet,  els somnis tenen sentit però no significat, és a dir, tenen un sentit dintre de cada persona  per tant el què pugui somiar una persona no te el mateix sentit per a ella que si això mateix ho somiés una altra persona.

[… ] sueña el que a medrar empieza,
sueña el que afana y pretende,
sueña el que agravia y ofende,
y en el mundo, en conclusión,
todos sueñan lo que son,
aunque ninguno lo entiende.”
Calderón de la Barca

Cañero continua explicant que els somnis assenyalen alguna cosa i que es construeixen a partir del que hem viscut durant el dia junt amb totes aquelles vivències que tenim emmagatzemades.

Però, explica, que la nostra moral fa de filtre provocant-nos que a vegades no recordem els somnis,  o en d’altres ens apareguin simbolismes que d’entrada ens semblen completament sorprenents.

Podeu escoltar tota l’entrevista que li van fer a Daniel Cañero a digital-h.cat

 

5 pensaments sobre “Els somnis signifiquen alguna cosa?

 1. Parlant de somnis, has sentit a parlar mai dels somnis lúcids? Són somnis on, a diferència dels somnis que tenim normalment, ens adonem que estem somiant. Depenent de la qualitat del somni lúcid, això ens permet fer el que volguem (literalment), canviar el nostre voltant, etc.

 2. En relació als somnis lúcids, la veritat és que són un fenomen ben curiós i que ens apropen a l’anhel de tenir control sobre els nostres propis somnis. En la majoria de casos que m’he trobat, la “lucidesa” arriba al fet de que el subjecte “sap” que està en un somni i aquest fet li dóna al somniant, en general, certa tranquil•litat. Com un dels mecanismes freudians del inconscient, els somnis, igual els lapsus o els acudits, són fenòmens fora del nostre control conscient i que indiquen la presència d’un treballador dins nostre que no descansa. En moltes consultes, els psicoanalistes ens trobem amb pacients que precisament es queixen de somnis repetitius o de continguts obsessiu que acaben fent minvar la qualitat de vida del analitzant. Tot i així, sigui un somni lúcid o normal, sempre és interessant preguntar-se, dins la sessió analítica, pel sentit d’aquesta producció psíquica: ¿per què la lucidesa d’aquest somni es dóna en aquest context i no en un altre? ¿Que pot estar amagant aquesta “lucidesa”? ¿Per què tinc altres somnis que no són lúcids?…

  Per més informació pot consultar: http://www.lhpsicoanalisis.com

  Daniel Cañero, psicòleg i psicoanalista.

 3. Moltes Gràcies Daniel

 4. Gràcies per la teva explicació, Daniel.

  @Pilar: Des de fa un temps que m’estic plantejant d’escriure un article sobre els somnis lúcids. No només explicar què són, però també explicar la meva experiència amb ells, cosa que implicaria explicar tècniques que he fet servir per a provocar-los i que m’han funcionat. Si l’arribo a escriure, t’agradaria poder-lo publicar al blog?

 5. Anna,
  Em sembla molt be!!
  Me’l pots enviat al meu correu plluveras@gmail.com i mirem a veure com ho podem fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.