Publicat el Deixa un comentari

Les pors que ens limiten a l’hora de buscar feina

Primer post de Busco Feina

Quan hem de començar a buscar feina, hi ha molts aspectes a tenir en compte.

Per un costat hem de preparar correctament el nostre currículum, hem de pensar en allò que podem treballar etc. però el més important i que molta gent no té en compte és el treball de reflexió interior:

A vegades, hi ha moltes “pors” que tenim dins nostre que ens priven d’enviar moltes peticions de feina perquè nosaltres mateixos ens frenem. T’ha passat?

Imaginem la següent situació

La Mireia és una noia de 30 anys. Te la carrera d’empresarials, però des que es va casar va deixar la feina i ha estat a casa cuidant de la seva filla de 3 anys. Ara, per circumstàncies familiars es veu obligada a buscar feina.

La Mireia davant de les ofertes que va veient a través dels diferents cercadors d’Internet comença a dubtar que les pugui desenvolupar. Pensa que no serà capaç de fer-ho. I, a més a més, també pensa que la seva prioritat a la vida ha de ser la família i la seva filla.

Aquestes pors o moltes d’altres frenaran indubtablement la recerca de feina. A la Mireia li passarà el que col·loquialment es diu “vol i dol”, es a dir, per un costat buscarà feina però per l’altre no l’acabarà de buscar del tot perquè hi ha qüestions en el seu interior que no ha solucionat.

Si tu també creus que tens pors que et limiten, abans de començar en la recerca de feina et proposo el següent exercici. Asseu-te, agafa paper i bolígraf i relaxa’t.

Comencem:

Fes-te i escriu una afirmació d’inici, Que vols?

(per exemple: Acabo d’estudiar i m’agradaria trobar una bona feina)

Fes-te una afirmació superior

Has de fer-te una afirmació en present, molt i molt superior al que creus en aquest moment present que aconseguiràs, i l’has de fer com si ja l’estiguessis tenint en aquest moment.

(per exemple: Tinc una feina que m’agrada i guanyo més de 1500 euros al mes)

A partir d’aquí pensa en aquesta frase, pensa que ja ho estàs tenint, i analitza que estàs sentint i pensant en aquests moments:  Suposo que al dir-te aquesta frase de nivell superior no te la creus i fins i tot pot ser que t’hagis posat a riure o t’hagis enfadat per aquest exemple dient que això és un gran disbarat i que mai ho aconseguiràs.

No et preocupis!!!!  Continua:

El següent pas consisteix en pensar quins inconvenients hi veus per poder aconseguir el que has dit a la frase, has de pensar en les teves…

Resistències, negacions i “peròs”

Fes-te una llista amb totes les teves pors, amb les teves reticències que et pugui provocar aquesta afirmació superior que has fet.

(per exemple: no sé per on començar a buscar feina, dubto si sabré fer la feina, perdré l’ajut que tinc ara, etc.)

Ves apuntant tot el que et vingui. Més endavant hauràs d’anar resolent cada una d’aquestes pors per separat. Però abans, intenta saber i descobrir quines creences errònies estan amagades darrera aquestes pors (pot ser que cada por correspongui a una creença errònia, però també pot ser que moltes pors siguin provocades per la mateixa creença errònia).

Quines creences hi ha amagades en aquestes pors?

Tots tenim dins nostre una sèrie de creences que ens marquen la nostra forma d’actuar (com si fossin programes d’ordinador). Quan actuem d’acord amb aquestes creences no ens passa res, però quan volem actuar diferent, nosaltres mateixos no ens ho permetem.

Per exemple, tornant a la història del començament:

Segur que la Mireia dins seu té una creença errònia que li diu que “totes les dones han de tenir com a primera prioritat/obligació les tasques de la casa”. Així doncs, la Mireia quan buscarà feina, ja ho farà condicionada a aquesta creença i això evidentment la marcarà a l’hora de trobar-ne o no.

Com podem ajudar a la Mireia? Creieu que ella aconseguirà mai una feina? Doncs molt i molt probablement no!

Per poder ajudar a la Mireia a buscar feina el que primer cal fer és que s’adoni que té aquesta creença errònia. Quan ho resolgui, quan vegi que “ella pel sol fet de ser una dona no té perquè pensar d’aquesta manera”, podrà canviar-ho i  organitzar-se la seva vida sense sentir-se culpable per deixar d’atendre les tasques familiars (cal que tingueu en compte que les creences errònies moltes vegades estan molt amagades, haureu d’analitzar amb tranquil·litat totes les vostres pors per poder-les descobrir).

Juntament amb aquesta creença també n’hi ha una altra que està lligada a la seva inseguretat per desenvolupar la feina correctament. És un altre aspecte que també s’ha de treballar.

Ara doncs, cal que busquis dins teu quines creences errònies pots tenir:

En posem algunes d’exemple:

  • Falta de seguretat en poder fer bé la feina i per tant falta de seguretat en un mateix que portarà deixar passar moltes ofertes.
  • Nivell d’autoexigència exagerat: Puc acceptar-me no fent la feina perfecte?
  • Referent a l’acció concreta de la cerca de feina, I si fracasso? Si el fet de no aconseguir l’objectiu que ens hem marcat ho considerem un fracàs (trobar una feina), pot provocar que per evitar sentir-nos uns fracassats no intentem assolir l’objectiu
  • Etc..

I a partir d’aquí s’ha d’anar fent l’anàlisi per cada una de les pors i creences errònies que han aparegut.

Com fer-ho? Agafeu cada punt per separat. Aquesta es la clau. Quan aconseguim anar separant en petites parts un problema molt i molt gros, aconseguirem que el problema deixi de ser tant gran.

Allibera’t de les teves pors.

Agafa una por deixant a banda les altres.

Recorda que fins que no t’adonis que aquesta por no te cap utilitat tenir-la en aquest moment concret, no et podràs alliberar d’ella. Per fer-ho, primer de tot cal que l’acceptis.

Que vol dir acceptar una por? Has d’arribar a acceptar-te a tu, a tu com a persona, tenint aquesta por (reconec que estic espantat perquè no sabré fer la feina, però m’accepto amb aquesta por).

Quan aconseguiràs acceptar que tens por (pensa que tens tot el dret a tenir por, i encara que tinguis aquesta por mereixes acceptar-te com a persona), i que encara que potser no faràs be la feina decideixes trobar sortides a aquesta por (et pot ajudar, adonar-te que anticipar aquesta por no serveix de res, perquè sempre pots arribar fins al final en el procés de selecció de la feina i si després no ho veus clar, pots renunciar a la plaça, no et sembla? (això t’ajudarà a poder-te alliberar d’aquesta por anticipada)

Ves-te dient a tu mateix “Encara que reconec que estic espantat perquè… decideixo…”  (pensa en una alternativa, per exemple, decideixo agafar aire profundament i això em fa sentir millor i mentre aniràs agafant aire aniràs sentint-te mes i mes tranquil).

Aquest anàlisi i acceptació s’ha d’anar fent amb cada una de les pors. Cal tenir en compte que una por normalment no va sola, sempre va acompanyada d’altres creences errònies i d’altres pors. Cal fer la tasca per cada por/reflexió que et vagi venint a la teva ment. D’acord?

En l’exemple anterior, pot ser que la Mireia entre altre coses també tingui la por que el seu marit li exigeixi el dinar calent quan arribi i ella, com que també creu que l’hi ha de tenir a punt, es sentirà malament si no ho fa, O  no podrà acompanyar a la seva filla a l’escola, etc.

Es molt important que quan comencis a buscar feina primer analitzis aquestes pors. Són pors que et limiten i que et marcaran el tipus de feina que busquis, i com la busquis.

Molta sort

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.