Publicat el Deixa un comentari

A vegades la teràpia no funciona. Per què?

Estic malament, he d’anar al psicòleg, però tinc por que no em funcioni la teràpia. Quin psicòleg m’anirà be? Per què a vegades he anat a psicòlegs i no m’ha funcionat la teràpia?

Hi ha diferents motius pels quals una teràpia no funciona.  Pot ser que la teràpia que fas servir no sigui la millor pel teu cas, però també hi ha altres factors que influeixen. Aquí n’exposarem alguns:

– La persona busca recuperar-se sense esforç.  Estem acostumats que prenent un medicament aconseguim millora instantàniament (tenim mal de cap i prenem una pastilla per treure el maldecap).  Però la teràpia psicològica no funciona així (tant de bo!!).  Anar a fer una teràpia psicològica implica un esforç i una col·laboració per part del pacient.  Ell ha de contribuir d’una forma activa en la seva recuperació.

– Cal tenir en compte també, que a vegades obtenim avantatges del nostre estat.  Posem un exemple:  Si jo tinc mal al braç i això m’impedeix fer una tasca a casa i de moment l’està fent la meva parella, potser, sense adonar-me’n allargaré aquest dolor per no haver de fer aquesta tasca.  Ara, doncs, posem un altre exemple, Estic tot el dia a casa, sense sortir, cuidant el meu fill de dos anys que es molt mogut i quan es l’hora que ha de venir el meu marit de treballar em truca dient que va a sopar amb els seus amics.  En aquest cas, si tinc atacs d’ansietat molt provable que aquests siguin una manera de cridar l’atenció de la nostra parella per dir-li que jo sola no puc amb tot.  Per tant, doncs, en aquest cas, l’ansietat com a tal l’haurem de treballar juntament amb aquesta problemàtica de parella, perquè si no, mai es deixarà de tenir ansietat.

– La persona no confia que es pugui produir el canvi:  Moltes vegades s’atribueix el problema com a una característica de la persona.  “jo soc així” o “de petit em van diagnosticar que jo era TOC”, Etc.  Això provoca que la persona pensi que es així i no ho pot canviar.    Va al psicòleg, però ja hi va pensant que “ell es així”, i que, encara que vol sentir-se millor pensa que no pot canviar  (si voleu llegir més sobre el procés de canvi llegiu “No sempre estem preparats per canviar una conducta“).

–  La persona vol recuperar-se d’una forma immediata.  Doncs, si, quan estem malament, i finalment ens decidim a anar al psicòleg, pensem que resoldrem el problema d’una forma ràpida.  Cal que es tingui en compte que, quan es treballa, i per poder assentar completament el canvi, cal un temps d’assimilació.  Si la persona no es conscient que cal un temps, deixarà la teràpia abans d’haver aconseguit aquesta recuperació.

A part, evidentment hi ha altres motius que poden fer que una teràpia no funcioni, com pot ser que no es crei un correcte vincle entre el terapeuta i el pacient, que el pacient vulgui treballar només les coses que ell creu que son les importants, Etc.

Quan vulguem iniciar una teràpia es molt bo tenir en compte aquests factors.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.