Que es un trauma?
Tal com explica el President de la Secció de Psicologia clínica de la Salut i psicoteràpia del COPC, Guillermo Mattioli, un trauma no es un fet extern que viu la persona, sinó que es la resposta que aquesta persona produeix com a defensa davant d’aquest fet extern.
Davant d’un fet extern impactant la persona no es veu capacitada per processar la informació tota sola. La ment viu el fet amb tant d’impacte que quan es l’hora de processar-la (la informació la processem a la nit mentre estem somiant), la ment no la vol agafar. A partir d’aquí la persona està tenint la informació no processada en el seu interior, provocant-li una resposta destructiva / desadaptativa. Es això el “trauma”.
El que cal es que el pacient processi aquesta informació i porti el trauma a una resolució adaptativa que li permeti viure el seu dia a dia correctament (Francine Shapiro). Això es fa amb EMDR.
El mètode EMDR (Desensibilització i reprocessament amb moviments oculars (Eyes Movement Desensibilisation and Reprocessing) descobert per Francine Shapiro es un abordatge que treballa en el sistema de processament del pacient. Shapiro en un inici va descobrir que els moviments oculars voluntaris reduïen la intensitat de l’angoixa dels pensaments negatius. A partir d’aquí va començar la seva investigació amb persones traumatitzades de la guerra i va constatar que l’EMDR reduïa l’estres posttraumàtic d’aquestes persones.
Actualment hi ha estudis científics que ho avalen. L’EMDR es l’abordatge mes efectiu per processar situacions traumàtiques (més informació a EMDR que és?
Pilar Lluveras – Psicologa col·legiada 17141 – Teràpia amb hipnosi clínica, EMDR i EFT
Deixa un comentari